Ledarhundsskolan

Ledarhundsskolan kustmarken startades av Robert och Carina Jönsson 1993.

Vår avel på Labrador riktar sig direkt mot SRF certifierad ledarhund och ledarhund anpassad för dövblindförare.
  • DSC03245
    Kustmarken's Zlatan med sin förare
På skolan arbetar sju dressörer, som också är instruktörer vid SRFs förarutbildningsprogram.

Vi producerar årligen 20-25 ledarhundar av raserna Schäfer, Labrador och Storpudel.

Vårt fodervärdssystem försöker vi hela tiden att utveckla, men grundar sig i huvudsak att varje dressör ansvarar för sina fodervärdar. Det innebär i stort att dressören följer valpens utveckling redan från start. Dressören har på så vis påverkat valpens utveckling i rätt riktning.


Under senare år har företaget varit delaktig i Sveriges utveckling av ledarhund anpassad för dövblind förare. Vår Labrador avel tillför nära 90 % av vår årliga produktion av ledarhundar.


Under hela perioden, ca ett års tid förs omfattande dokumentation om mental utveckling och medicinsk hälsa. Detta ligger sedan till grund för det omfattande avelsarbete som hela tiden utvecklas. Avelsarbete är oerhört långsiktigt och kräver nogrann planering inför varje tänkt kombination. Resultatet kommer först två år senare.Då vår avel är stor söker vi "alltid" fodervärdar. vill du bli fodervärd, eller bara läsa mer om vad det innebär.

Labrador valpar från Kustmarkens Hundtjänst AB.

Dessa labradorvalpar är inte till salu utan vi söker fodervärdar som kan uppfostra en valp under ca 1 år. Unghunden ska sedan tillbaka till oss för att dresseras till ledarhund för en synskadad.

Under året hos fodervärden ska hunden lära sig ett normalt familjeliv t.ex att vara ensam hemma 3-4 timmar, att inte vara i möbler/sängar, inte ta mat från bordet och att sköta sig i olika miljöer och situationer som uppkommer i en vanlig familj. Du får support och hjälp från oss för att lyckas.

Tycker du att detta låter intressant? Vill du hjälpa en medmänniska genom att uppfostra en blivande tjänstehund? Då är detta något för dej!

Är du intresserad av att vara fodervärd så kontakta oss för mer information.

Fyll i ansökan eller maila eller ring oss gärna.


Ansvarig för våra fodervärdar är Lennart Jönsson.

Honom kan man kontakta för ytterligare information.